Dilimiz Zenginliğimizdir.

07.12.2023 42

Okulumuzda yapılan "Dilimiz Zenginliğimizdir" afiş yarışmasında birinci olan afişimiz

25-12-2023

25-12-202325-12-202325-12-202325-12-202325-12-202325-12-202325-12-202325-12-202325-12-2023

Dilimizin Zenginlikleri projesi kapsamında kasım ayı etkinliklerimiz.

Muhasebe  alanımızın yaptığı  'Bilen Oturur' etkinliğinden görüntüler.

07-12-202307-12-202307-12-2023

Edebiyat  zümresi tarafından hazırlanan unutulmuş kelimeler çalışması

07-12-2023

Adalet alanımızın etkinliğinde kullanılan kelimelerimiz.

07-12-2023

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi  etkinliğinde kullanılan kelimelerimiz.

1.ABES: Yararsız, anlamsız, dünya ve ahirette yarar sağlamayan söz.

2.ADALET: Bir işi yerli yerine koyma, hak sahibine hakkını verme, hak ve hukuka uygunluk

3. AHİLİLK: Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da kurulan ve gelişen dinî ve toplumsal yönü olan bir esnaf teşkilatı. Kurucusu Ahi Evran

4. BEYAN: Bir şeyin açıklığa kavuşması, anlatma, bir şeyi delil getirerek ispatlama, açık söyleme, bildirme, anlaşılır bir dille açıklama

5. BEYTULLAH: Kâbe. Allah’ın evi

6.CEDEL: Bir konu üzerinde tartışma, çekişme, münakaşa

7. CÖMERT: Karşılık beklemeden Allah rızası için elindeki maddi manevi imkanları başkalarına sunan.

8. DELALET: Doğru yoldan sapma, sapkınlık, şaşırma.

9. DARÜŞŞİFA: Doğru yoldan sapma, sapkınlık, şaşırma.

10. EDEP: İyi ahlak, güzel terbiye, eğitim. “Beni Rabbim terbiye ettiği için edebim güzel oldu.” (Hadis)

11. EHLİ BEYT: Hz. Peygamber’in ev halkı ve yakın akrabaları

12. FELAH: Kurtuluş, zafer, selamet. “(Bu dünyada) Kendisini arındıran (öbür dünyada) felah bulmuştur.”

13. FERASET: Çabuk seziş, zihin uyanıklığı, keskin zekâ, çok seri kavrayış kabiliyeti

14. GIPTA: . İmrenme, özenme, beğenme, hoşlanma.

15. GAZVE: Hz. Peygamber’in bizzat kendisinin sevk ve idare ettiği savaşlar.

16. HAK: 1. Gerçek, doğru, gerçeğe uygun.

17. HAZRET: Saygı ve yüceltme ifadesi olarak değerli ve yüce kabul edilen kişilerin isimlerinin başına getirilen unvan.

18. İBRET: Ders alma, öğüt alma.

19. İHLAS: Samimiyet, içtenlik, kalbî ve karşılıksız sevgi, samimi bağlılık, doğruluk, temizlik, saflık, gösterişsizlik, riyanın karşıtı.

20. KUBBETÜS SAHRA: Kudüs’ün fethedilmesinden sonra Hz. Ömer tarafından yaptırılan mescidin yerine Emevi halifesi Abdülmelik b. Mervan tarafından yaptırılan (H.66-72/M.685-691) ortası kubbeli sekizgen yapı.

21. KÜRSÜ: Cami ve medreselerde ders vermek veya nasihat etmek için konulan yüksek mekân, taht

22. LÜTUF: 1. Bağış, iyilik etme, yardımda bulunma.

23. MABET: İbadet edilen yer, tapınak, ibadethane. Her dinin kendine özgü mabetleri vardır.

24. MASLAHAT: İnsanlığın yararına olan şeyler.  Bütün ilahî dinlerin ortak gayesi olan ve kişinin ahlakını geliştirip güzelleştirmesine yarayan kurallar.

25. NEBİ: Elçi, peygamber, resul, yalvaç.

26. NİFAK: Çok yüzlü olma, içi dışı ayrı olma, iki yüzlülük.

27. RAHLE: Üzerinde Kur’an-ı Kerim, kitap okumak veya yazı yazmak için yapılmış, genellikle camilerde bulunan küçük dar masa.

28. REY: Görüş, inanç, akıl, düşünce.

29. RİYA: Gösteriş, iki yüzlülük, sahtekârlık, özü sözü bir olmama.

30. SABIR: Tutma, engelleme, direnç gösterme, kararlılık, cesaretli olma, acele etmeme.

31. SADAKAYICARİYE: Yol, köprü, çeşme, cami, aşevi, hastane ve okul gibi hayır kurumları. Müslüman bir kişinin insanlığın yararlanması için ortaya koyduğu keşifler ve bilimsel çalışmalar.

32. TAASSUP: Bağnazlık, aşırı taraftarlık, tutuculuk, körü körüne bağlılık, fanatizm.

33. TAHARET: Temizlik, temiz olma, temizlenme.

34. TEFEKKÜR: Düşünme, derin düşünme, fikir yürütme, kavramaya çalışma, kafa yorma.

35. UZLET: Ayrılma, yalnızlık, halkın arasına karışmama, bir köşeye çekilme, inziva.

36. ÜMMET: Topluluk, cemaat, millet, nesil. “Sizden, insanları hayırlı şeyleri yapmaya çağıran, iyiliği emreden, kötülükleri engelleyen bir ümmet olsun.” (Kur’an-ı Kerim 3/104)

37. ÜSVEYİHASENE: En güzel örnek. Hz. Peygamber’in örnek ahlakıyla ahlaklanarak başkalarına da örnek olma.

38. VAHDANİYET: Allah’ın birliği.

39. VAKAR: Ağırbaşlılık, heybet, ciddiyet.

40. VATAN: Üzerine yerleşilen, ikamet edilen, yurt edinilen yer, ülke, memleket. “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,/Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”

41. VUSLAT: . Erişme, kavuşma, ulaşma, erme, varma, buluşma.

42. YEİS: Ümitsizlik, umudun kalmaması, istek ve arzunun tükenmesİ

43. ZAN: Doğruluğu ya da yanlışlığı kesin olarak kanıtlanmayan şey. Şüphe.

44.  ZARURET: Çaresizlik, muhtaçlık, aşırı sıkıntı, zorda kalma.

45. ZİMMET: Söz verme, güvence verme, eman, taahhüt.