ÖNYARGILAR

28.09.2021 284

PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR

 Psikolojik danışma süreci bir çok insan tarafından yanlış değerlendirilmektedir:

 1.ÖNYARGI: Psikolojik danışma sadece yoğun ve derin duygusal problemi olan kişiler içindir.

 

 GERÇEK: Psikoterapi yoğun ve derin duygusal problemleri olan kişiler içindir. Psikolojik danışma ise Kendini daha iyi tanımak isteyen bireylere, Arkadaşları ve ailesiyle olan ilişkilerini düzeltmek ya da geliştirmek isteyenlere, yalnızlık ve utangaçlık ile başa çıkmak isteyenlere, Kendine güveni artırmak isteyenlere ve girişkenlik konusunda problemi olan öğrencilere, Duygularını etkili şekilde ifade etmek isteyen veya bu konuda problemleri olan kişilere, Stres ve kaygı ile baş etmek isteyenlere, Sınavlar ve notlar ile problemi olanlar ya da akademik uyarı almış öğrencilere, Mesleki anlamda kendine bir yol çizmek isteyenlere, Her türlü karar verme güçlüklerinde vb. uygulanabilir.

 

 2.ÖNYARGI: Psikolojik danışmaya başvuran kişiler zayıf karakterli kişilerdir.

 

 GERÇEK: Psikolojik danışmaya başvuran kişiler zayıf değil, gerçekte yaşamlarından ve kendilerinden sorumlu olduklarının farkında ve var olan problemleri, yaşadıkları zorlukları çözmek için ilk adımı atmış kişilerdir. Birçok insan bunu cesur davranmak diye nitelendirmektedir.

 

 3.ÖNYARGI: Değişim çok kolaydır.

 

 GERÇEK: Değişim her zaman kolay değildir. Üzerinde zaman ve emek harcamak gereklidir. Psikolojik danışma problemlerinizi hemen çözüveren bir süreç olmadığı gibi, psikolojik danışman da elinde sihirli değnek olan bir kişi değildir.

 

 4.ÖNYARGI: Psikolojik danışman sizi çözümler. Size yaşamınızda ne yaptığınızı ve problemlerinizi çözmek için ne yapmanız gerektiğini anlatır, öğütler verir.

 

 GERÇEK: Psikolojik danışman, problemlerinizi nasıl çözeceğiniz konusunda size öğüt veren kişi değildir. O, danışma süreci içinde sizin koyduğunuz hedeflere ulaşmanız, çeşitli konularda sağlıklı karar vermeniz veya problemlerinizi çözmeniz konusunda size yardımcı olan kişidir.